Chat with us, powered by LiveChat

Anbernic RG Nano Recension – Kommer bra saker i små handdatorer för retrospel?

Anbernic RG Nano Review
Anbernic RG Nano Review
  • Design
    (4.5)
  • Build Quality
    (4.5)
  • Display
    (4)
  • Performance
    (4)
  • Features
    (4.5)
  • Software
    (4)

Sammanfattning

Den här lilla handhållna retrospelaren har sin charm. Många klassiska handdatorer och konsoler är mycket spelbara, men i kortare stunder innan tröttheten slår till.

Overall
4.3
Sending
User Review
0 (0 votes)

Pros

  • Extremt portabel
  • Metallhölje
  • Bra urval av emulerade system

Cons

  • Lägre batteritid jämfört med större handdatorer
  • Inte bekvämt för ögonen vid längre spelsessioner på grund av skärmstorleken

Det sägs att bra saker kommer i små förpackningar, låt oss testa det med Anbernics hittills minsta handhållna enhet, RG Nano. Följ med oss i vår recension av RG Nano när vi packar upp, tittar närmare på, testar emulatorernas prestanda och ser hur spelen ser ut på denna lilla handdator för retrospel.

Anbernic RG Nano Review Video

Uppackning av RG Nano

Låt oss börja denna RG Nano-recension med uppackningen. Först ut ur kartongen är bruksanvisningen som finns på engelska och kinesiska. Därefter har vi Anbernic RG Nano retrospelsemulator som vi kommer att visa mer i detalj inom kort.

Anbernic RG Nano Review - Oboxad
Anbernic RG Nano Unboxed

Det finns en nyckelring som du kan använda med RG Nano för att hålla den på en dragkedja, rem eller nyckelring. Därefter följer en USB Type-C-laddningskabel. Sist men inte minst finns det en Type-C till 3,5 mm ljudkonverteringskabel som du kan använda för att ansluta till hörlurar eller högtalare.

Anbernic RG Nano Recension Unboxing
Anbernic RG Nano Unboxing

RG Nano Översikt

Vi fortsätter vår granskning av RG Nano med en översikt över den handhållna spelemulatorn. Anbernic RG Nano finns i tre färger: blå, lila och röd. De mäter 2,79 x 1,69 x 0,66 tum (7,1 x 4,3 x 1,7 cm) och väger bara 75 gram. Den låga vikten är imponerande eftersom det är ett aluminiumhölje, det är inte mycket tyngre än ett normalstort ägg, eller 2 brödskivor eller 4 cd-skivor för att sätta det i sitt sammanhang.

Anbernic RG Nano Färger och dimensioner
Anbernic RG Nano Review – Färger och mått

Displayen är en 1,54-tums IPS med en upplösning på 240×240. Trots den låga upplösningen fanns det handdatorer med lägre upplösning, inklusive Gameboy-serien, ända upp till Advance-modellen som hade 240×160.

På framsidan finns en klassisk D-Pad, fyra spelknappar samt Select och Start.

Anbernic RG Nano Frontvy
Anbernic RG Nano Frontvy

På ovansidan finns de två axelknapparna och i mitten finns en USB Type-C-port. Porten är avsedd för laddning och har en fin LED-laddningsindikator runt porten. Du kan använda den medföljande konverteringskabeln för att ansluta till 3,5 mm-uttaget för externt ljud. Detta innebär tyvärr att du inte kan ladda och lyssna på musik på externa källor samtidigt. Det finns separat tillgängliga splitterkablar som har båda anslutningarna om detta är ett problem för dig.

Anbernic RG Nano Review - Toppvy
Anbernic RG Nano Toppvy

På höger sida finns strömknappen som även fungerar som menyknapp när den trycks in. Och det finns en plats för ditt micro SD-kort.

Anbernic RG Nano sidobild
Anbernic RG Nano sidobild

D-Pad är förvånansvärt bekväm att använda, även om den är lite inexakt i stundens hetta. Spelknapparna är ganska små men efter att ha spenderat lite tid med att använda dem är de inte så dåliga och svarar bra. Du kan inte greppa den bärbara spelemulatorn RG Nano, utan måste istället vila den på fingrarna, vilket är ganska bekvämt under korta perioder.

RG Nano Tekniska specifikationer

CPUAllwinner V3s ARM Cortex-A7-processor med dubbla kärnor på upp till 1,2 GHz
RAM64 MB DDR2
FÖRVARING64 GB micro SD-kort, kan använda upp till 512 GB kort
DISPLAY1,54″ IPS-skärm med 60 Hz och 240×240 upplösning
OSLinux
BATTERIPolymer litiumjonbatteri 1050 mAh, räcker i 2,5 timmar

Som en del av vår RG Nano-recension testade vi batteriet och kan bekräfta cirka 2,5 vid genomsnittlig användning med en blandning av olika emulatorer.

Översikt över operativsystemet

Vi baserar vår recension av RG Nano på den senaste versionen 1.0.1 av firmware som har några förbättringar jämfört med den levererade firmware. Den innehåller några retroarch-emulatorkärnor samt portade spel. Vi har en guide om hur du uppdaterar RG Nano firmware här.

gmenu2x Frontend
gmenu2x Frontend

Frontend

Du startar först i gmenu2x frontend som listar alla dina emulatorer från Atari Lynx upp till PlayStation 1. Om du väljer ett system visas en lista över dina spel, välj ett och det kommer att köra respektive emulator och ladda spelet. Det finns också fliken Retroarch som har några emulatorkärnor inklusive arkad, PC Engine, Mega Drive och SNES.

Funktion för realtidsklocka

Det finns också en klockfunktion på retro-emulatorn som kommer ihåg tiden även när den är avstängd. Det är ett trevligt tillägg även om det kanske inte är så bra för batteritiden att ha skärmen på hela tiden, men du kan stänga av den helt om du vill.

RetroFE-frontend
RetroFE-frontend

Förutom gmenu2x finns det en andra frontend som heter RetroFE. Detta är en mer visuell frontend och du kan till exempel ha spelboxar istället för vanliga textlistor. Det finns några teman som du kan använda. Överlag fungerar den bra, men jag upplevde att den var lite laggig på vissa teman.

Emulatorfunktioner

Emulatorerna har en trevlig funktion där du, om du tidigare har spelat det valda spelet, uppmanas att fortsätta där du senast slutade eller starta spelet som om du spelar för första gången. Högsta betyg här för att inkludera denna funktion!

Anbernic RG Nano Emulator Meny
Anbernic RG Nano Emulator Meny

Du kommer åt menyn i simulatorn genom att trycka snabbt på Power-knappen. Här kan du ändra volym och ljusstyrka samt spara och ladda tillstånd. Du kan också ändra bildförhållandet, vilket normalt inte är viktigt, men är det på denna 240×240-skärm eftersom vissa har en högre upplösning.

Aspektförhållande på RG Nano
Aspektförhållande på RG Nano

Ett bra exempel är Crash Bandicoot 2 på GBA. Vi kan se att du kan ändra bildförhållandet mellan Skalad, den mest exakta till originalet, visar hela spelskärmen men har övre och nedre kanter. Zoomad använder mer av skärmen men missar sidorna, medan Sträckt använder hela skärmen men missar några av sidorna. Och Cropped missar många av sidorna. Detta varierar mellan konsolens ursprungliga skärmupplösning, så se vad som fungerar bäst för dig beroende på vilken typ av spel du spelar.

Anpassad firmware för Garlic OS?

Det är värt att nämna att Black Seraph har antytt att Garlic OS custom firmware kan komma till RG Nano vintage gaming emulator. Inga andra detaljer har tillkännagivits ännu. Men vi vet från hans tidigare lanseringar på andra handdatorer att den bör fungera mycket bra och definitivt är värd att installera när den väl släpps. Vi kommer att lägga upp en installationsguide i vår Knowledge Base när den är tillgänglig.

Emulatorprestanda

Som en del av vår recension av RG Nano tar vi en titt på emulatorernas prestanda. Processorn har använts i ett par klassiska spelsimulatorkonsoler så vi vet redan hur bra prestanda den har. Vi kan köra upp till PS1-eran, men vissa spel på den kanske inte fungerar så bra. Vi kommer att ägna en stund åt att testa några handhållna system och konsolsystem för att se hur de ser ut och fungerar på denna lilla retrohandhållna enhet.

Gameboy, Gameboy Colour och Game Gear

GB-emulator på RG Nano
GB-emulator på RG Nano

Game Gear, original Gameboy och Gameboy Colour har alla samma upplösning på 160×144 pixlar. Du kan välja mellan Skalad för originalstorlek och Sträckt för att få fullskärm. Alla spel fungerar naturligtvis utmärkt utan några som helst problem.

Neo Geo Pocket

NeoGeo Pocket Emulator
Neo Geo Pocket Emulator

Neo Geo Pocket fungerar mycket bra med skalat bildförhållande och det är inte värt att sträcka, zooma eller beskära för några extra pixlar. Som du kan förvänta dig fungerar alla spel utmärkt utan några som helst problem.

WonderSwan Färg

WonderSwan färgemulator
WonderSwan färgemulator

WonderSwan Color har en bredare upplösning så skalning innebär vissa övre och undre gränser. Det beror på spelet vilket bildförhållande som ska användas. För det här spelet kan vi se att Zoomed fungerar bra eftersom det är ett racingspel och sidorna på banan inte är så viktiga.

Gameboy Advance

GBA Emulator
GBA Emulator

Det är också liknande på GBA med sin bredare skärm. Som vi såg tidigare visar Skalad hela originalskärmen, men du har kantlinjerna. Zoomat läge är kanske det bästa att använda, men det kan bero på spelet.

Och nu till konsolerna, dessa har en större inbyggd pixelupplösning än 240×240. Det innebär att spelen måste skalas ned, zoomas eller beskäras för att passa på skärmen.

Master System

Emulator för Master System
Emulator för Master System

Master System och PC Engine har samma upplösning som RG Nanos, så du kan använda Skalad, Zoomad eller Beskuren beroende på vad du föredrar.

MegaDrive & SNES

Genesis-emulator
Genesis-emulator

När vi går över till 16 bitars-system med SNES och Mega Drive ser vi att större inbyggda upplösningar stöds. Den skalade upplösningen har mindre övre och nedre kanter och bör vara bra för många spel, sträckt är faktiskt inte så illa, beskuren och zoomad är OK beroende på vilket spel du spelar.

PS1

PS1-emulator
PS1-emulator

För PlayStation 1 är det en blandad kompott. Du kommer att hitta många spel som inte körs med full hastighet till att börja med. Jag tror dock att du skulle se förbättringar med en anpassad firmware. Trots den ursprungliga PS1-upplösningen på 320×240 uppgraderades den internt till 480P, vilket kan göra text mycket svårläst på den här lilla skärmen. Jag skulle säga att vissa spel är bra, men köp inte detta specifikt för PS1-spel.

Avslutande tankar

Vi avslutar vår recension av RG Nano med våra tankar om den handhållna spelemulatorn. RG Nano är en intressant retro-emulator. När recensionsproverna kom stod alla på kontoret i kö för att få prova dem. Den första feedbacken var ”jag ska köpa en till mitt barn” eller ”den här är bra att ha på tåget” osv. Vi får denna feedback från andra produkter, men inte så många som från RG Nano.

GBC-emulator på Anbernic RG Nano
GBC-emulator på Anbernic RG Nano

Jag hade exakt samma känslor från början, men efter att ha använt RG Nano ett tag har mina åsikter ändrats lite. Kanske är det min ålder, men efter en timmes användning av emulatorn för handhållna spel började mina ögon bli ansträngda av att titta på en så liten skärm. Min syn är OK, inte perfekt, men jag har inte det här problemet med handhållna enheter i normal storlek. Det är något att vara medveten om om du har några synproblem.

RG Nano faller inom kategorin nyhet för mig. Det är mer av en tillfällig retroemulator för snabba spelsessioner som är otroligt portabel och förvaringsbar när den inte används. Den fångar uppmärksamheten direkt, visa den för någon och de kommer att fastna för utbudet av spelbara handhållna system och konsolsystem på en så liten retrohandhållen enhet.

NES-emulator på RG Nano
NES-emulator på RG Nano

För Anbernic RG Nano som din huvudsakliga sitta ner och spela utökad spelsession handhållen, kunde jag inte ärligt rekommendera det. Istället bör du köpa en handhållen dator i traditionell storlek. Du kan få en Miyoo Mini Plus eller Anbernic RG35XX för ett liknande pris och njuta av en större skärm, längre batteritid och snabbare prestanda.

Trots några klagomål har RG Nano en viss charm. Och gissa vad, nu har jag en i fickan, redo att spela när som helst!

Var kan jag köpa Anbenic RG Nano?

Du kan läsa mer och köpa din Anbernic RG Nano här. Använd koden RGNANO5OFF för att få 5% rabatt i kassan. Eller bläddra igenom vårt utbud av handdatorer för retrospel här.

Det avslutar vår granskning av RG Nano. Vi hoppas att du har funnit den användbar. Vad tycker du om RG Nano? Är den för liten, en nyhet, eller älskar du den? Låt oss veta i kommentarerna!

Vägledning för att komma igång med RG Nano

Om du planerar att beställa RG Nano eller precis har fått din levererad har vi en praktisk guide för att komma igång här. Den går in i detalj och täcker ämnen som att ändra frontend, byta bildförhållande, uppdatera firmware, lägga till filer på SD-kortet och mycket mer.

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.